In een strak geregisseerde vergadering ging AkzoNobel nauwelijks in op kritische vragen van aandeelhouders over haar recent voorgelegde stand-alone-strategie en het laatste voorstel van PPG. Onvrede uitte zich in het feit dat een kleine 30 procent van de aandeelhouders geen decharge verleende aan bestuur en commissarissen.
In een voor AkzoNobel historische aandeelhoudersvergadering trok het concern alles uit de kast om mondige aandeelhouders op afstand te houden.
Het leeuwendeel van de aanwezigen was geen aandeelhouder, maar medewerker van AkzoNobel. Het management van AkzoNobel had bussen ingezet die werknemers van Akzo-fabrieken uit het Limburgse Herkenbosch, Sassenheim en Arnhem naar de RAI brachten. Vlak voor aanvang van de vergadering kregen zij van het verf- en chemieconcern nog een knaloranje petje in de hand gedrukt.
Meermaals spraken medewerkers in de microfoon hun steun uit voor bestuur en commissarissen. Wat volgde was een luid applaus.
Bevredigende antwoorden op kritischere vragen van beleggers over waarom het concern de deur blijft dichthouden voor PPG, over hoeveel banenverlies de stand alone strategie eigenlijk met zich meebrengt en of Akzo’s nieuwe doelstellingen wel realistich zijn bleven uit.
Onvoldoende
De onvrede onder aandeelhouders werd zichtbaar bij agendapunt 4, waar goedkeuring voor het gevoerde beleid van bestuur en commissarissen werd gevraagd.
Maar liefst 27,5 procent van de aandeelhouders stemde tegen decharge van bestuurders. Bij de commissarissen was dit percentage nog iets hoger, 28,25 procent. Dat is een flinke tik op de vingers.
Doorgaans worden deze agendapunten aangenomen met percentages die rond de 99 procent liggen.
Het is duidelijk waar deze onvrede vandaan komt. De grootste aandeelhouders van AkzoNobel hebben uitgesproken dat het concern in gesprek moet gaan met PPG over het tot twee keer verhoogde, en naar eigen zeggen finale bod. Dat voorgestelde bod ligt inmiddels op 96,75 euro per aandeel.
Ook de VEB zette vraagtekens bij de starre en afhoudende houding van AkzoNobel.
“Wat weerhoudt u er nu echt van om een keer met PPG te gaan praten?”, aldus VEB-directeur Koster ter vergadering.
Een echt antwoord op die centrale vraag bleef uit omdat Burgmans zich verschool achter het laatste bod dat de Amerikanen een dag eerder hadden neergelegd. Zolang wij dit bod bestuderen houden wij de kaken stijf op elkaar, zo was de boodschap van het duo Burgmans en Büchner.
Ook op kritische vragen van een vertegenwoordiger van Nederlandse pensioenfondsen, een grote Britse institutionele belegger en hedgefonds Elliot over de weigering om het gesprek aan te gaan bleven bevredigende antwoorden van AkzoNobel uit.
Geen omzetgroei
Zorgen waren er ook van aandeelhouders over de toezegging van Akzo om de speciaalchemie-activiteiten binnen een jaar te verkopen om versneld waarde te creëren. Ondermijnt dit niet de
onderhandelingspositie van AkzoNobel? Volgens Büchner was hier geen sprake van: de zelf opgelegde termijn is juist “een teken van kracht”.
President-commissaris Burgmans kon niet toezeggen dat de uiteindelijke afsplitsing zal worden voorgelegd aan aandeelhouders in een bijzondere vergadering omdat de afstotingsplannen nog niet voldoende zijn uitgewerkt. De VEB meent dat aandeelhouders hier een stem in mochten hebben. De wet schrijft voor dat AkzoNobel een dergelijke vergadering zal moeten houden omdat de afsplitsing een significante verandering van de identiteit van de onderneming met zich meebrengt.
Ook vroegen beleggers, waaronder de VEB, zich af of AkzoNobel’s doelstellingen niet te ambitieus zijn, onder andere gezien de geringe omzetgroei in het verleden en het cyclische karakter van de onderneming.
Zo blijkt uit het beloningsverslag over 2016 dat Büchner bij de vier criteria waar hij door commissarissen op afgerekend wordt alleen op de doelstelling omzetgroei slecht scoorde en dus hiervoor geen bonus kreeg. De verkopen van het concern daalden in 2016 met 4 procent tot 14,2 miljard euro. De afgelopen vier jaar wist Akzo de omzet niet te laten toenemen.
“Dat is inderdaad een punt van aandacht”, aldus de Finse voorzitter van de beloningscommissie Sari Baldauf.
Richting het eind van de vergadering ontving voormalig AkzoNobel topman Kees van Lede een luid applaus toen hij Büchner in een korte speech complimenteerde met “prachtige prestaties”.
Maar ook Van Lede moest toegeven dat plannen “ambitieus zijn”. “Ik herken de getallen uit mijn tijd, maar moet helaas wel zeggen dat ik ze destijds nooit gehaald heb.”
Nog even geduld
Al met al is zeer de vraag of AkzoNobel op eigen kracht de waarde van het aandeel ook maar in de buurt van het voorstel van 96,75 euro weet te krijgen.
Aandeelhouders wordt geduld gevraagd. Zij zullen nu moeten wachten tot AkzoNobel met een reactie op het bod van PPG gaat komen. Hoeveel tijd heeft het concern daar nog voor nodig? “Zoveel tijd als nodig is, wij laten ons niet opjagen”, aldus Burgmans.